Tips voor hoorapparaat batterijen

Soorten

Er zijn een aantal soorten batterijen voor uw gehoorapparaat. Deze worden standaard voorzien van een typenummer en een specifieke kleur zodat deze makkelijk te herkennen zijn. Blauw heeft typenummer 675, oranje typenummer 13, bruin typenummer 312 en geel heeft het typenummer 10. Al deze typen batterijen verschillen in afmeting en in de hoeveelheid stroom die ze kunnen leveren.

Vervangen

Het vervangen van de batterij is voor ieder gehoorapparaat vrijwel hetzelfde. Zo dient de batterijlade open gemaakt te worden en de lege batterij verwijderd te worden. Trek vervolgens het plakkertje van de nieuwe batterij en plaats de batterij in de batterijlade. Let hierbij goed op de polen: de + en de -. Als de nieuwe batterij goed op zijn plaats zit, doe je de batterijlade weer dicht. Zet nu het volume op de laagste stand (indien van toepassing) en doe uw hoortoestel weer in. Zet tenslotte het volume op de gewenste stand (indien van toepassing). Vraag uw audicien om een goede uitleg. Probeer het de eerste keer eventueel samen met uw audicien, zodat u zeker weet dat u het goed doet.

Levensduur

De levensduur van batterijen hangt van een aantal factoren af zoals het type van de batterij, het vermogen van uw hoortoestel en het gebruik. Afhankelijk hiervan gaan de batterijen enkele dagen tot wel enkele weken mee. Veel gehoorapparaten geven een signaal als de batterijen bijna leeg zijn.

Tips

– Een voorraadje batterijen is natuurlijk handig, maar koop niet te veel op voorraad. Het risico kan bestaan dat ze leeglopen, zelfs als u ze in de originele verpakking bewaart.
– Bewaar batterijen niet in uw portemonnee. Er zou een chemische reactie kunnen ontstaan met het metaal van het muntgeld.
– Wanneer u uw hoortoestel enige tijd niet gebruikt, haal dan de batterijen eruit. Dit voorkomt eventuele schade aan uw toestel.
– Wanneer u een batterij verwisselt, hou dan zoveel mogelijk de batterij aan de zijkanten vast. Zo voorkomt u dat het geleidend vermogen van de batterij wordt aangetast door huidvetten.
– Laat een nieuwe batterij even acclimatiseren door hem eerst drie minuten buiten de verpakking te houden alvorens u hem in het gehoorapparaat stopt.
News Reporter