Waarschijnlijk is bij bijna iedereen wel bekend dat bouten en schroeven bevestigingsmiddelen zijn. Ze worden gebruikt om verbindingen tussen verschillende materialen te maken. De verbindingen worden gemaakt met bouten en schroeven door deze stevig aan te draaien. Ze zijn allebei voorzien van een schroefdraad en zijn meestal vervaardigd van roestvrij staal. Dit waren een paar overeenkomsten tussen schroeven en bouten. Er zijn natuurlijk ook verschillen, de verschillen zorgen ervoor dat er keuzes moeten worden gemaakt tussen welke van de twee nou het beste te gebruiken is als verbindingsmiddel. We zullen je in dit artikel wat meer vertellen over de verschillen zodat je weet of je het beste bouten of schroeven kopen voor jouw klus.

Bouten

Je ziet bij bouten dat de schroefdraaddiameter gelijk is over de hele lengte van de bout. Over het algemeen hebben bouten een metrische schroefdraad zodat je ze in een moer kunt draaien die met dezelfde metrische binnenschroefdraad is uitgerust. Een bout is aan het uiteinde altijd stomp. Er moet dus altijd al een gat zitten in het materiaal waarin je de bout wilt bevestigen. Een bout is dus niet zoals bij zelfborende schroeven direct in het materiaal te draaien. Je ziet ook dat de kop van een bout anders is dan bij een schroef. De bout is meestal uitgerust met een zeskantige kop die je met een steeksleutel of ringsleutel moet aandraaien.

Schroeven

Over het algemeen zit er op schroeven een verlopende schroefdraad en de diameter loopt uit op een punt. Ze worden gebruikelijk verankerd in een materiaal zonder dat er binnenschroefdraad gesneden is. Het aandraaien van schroeven gebeurt met behulp van uitsparing op de kop. Er kan een rechte gleuf inzitten of kruis gleuf. Een schroef kan bestaan uit verschillende materialen, zoals bijvoorbeeld metrisch schroefdraad of houtdraad.

News Reporter