Geef die steen een nieuwe kans

Wist je dat die mooie natuursteen waarvan een grafsteen gemaakt is wel een miljoen jaar oud is? En wist je ook dat die mooie natuursteen na verwijdering van het graf gewoon tot puin vermalen wordt? Kostbaar natuursteen dat letterlijk nog duizenden jaren mee kan als grof vuil afgevoerd. Wat een verspilling!

mooi tweede hands grafmonument

Natuurlijk kan dat op een andere manier! Als een grafsteen met wat beleid en zorg verwijderd wordt is de kans op beschadigingen klein. In de werkplaats van een steenhouwer kan tekst van de grafsteen weg geschuurd worden. Dat scheelt slechts een paar millimeter materiaal.  Daarna opnieuw polijsten en de grafsteen is weer als nieuw.

Nabestaanden kiezen de gewenste vorm en tekst. De steenhouwer maakt de steen naar de wensen van de klant en plaatst deze op het graf.

Circulaire grafsteen

Kun je 2e-hands stenen volledig hergebruiken?  Nee, helaas dat gaat gewoon niet. De oude tekst moet eerst van de steen worden verwijderd. Ook moeten oude ankers en andere bevestigingen uit de steen weg worden geboord of gezaagd. Vervolgens moet de voor nieuw gebruik gezandstraald en daarna gezoet of gepolijst worden. Daarna kan nieuwe tekst in de steen aangebracht worden. Dat kan met de beitel, zandstralen of met metalen letters die op de steen gemonteerd worden. Door al deze we5rkzaamheden verliest een steen tot wel 50% van zijn oorspronkelijke materiaal.

Je begrijpt inmiddels wel dat een tweedehands steen hierdoor niet goedkoper zal zijn dan een nieuwe die in serie in China geproduceerd wordt. Maar hoe je het ook bekijkt het is een mooi initiatief van vergroening

Van RVS grafmonumenten wordt het staal gerecycled. Een duurzame oplossing. Ook graven van cortenstaal en glas worden standaard al milieu vriendelijk geruimd.

In België doen ze het slimmer

Op de begraafplaats in Zonnebeke België doet men het weer anders. Daar zijn 54 oude grafmonumenten te koop. Het gaat om graven waarvan de nabestaanden de concessie niet hebben verlengd. Deze Graven hebben een zekere beeldbepalende en/of architectonische waarde. De graven zijn natuurlijk wel geruimd en worden zonder grafkist opgeleverd. Het onderhoud van het beeldbepalende graf was in handen van de begraafplaats.

 

Een mooie Occassion

Er zijn drie prijsklassen op de tweedehandsmarkt voor grafmonumenten op de begraafplaats.

De prijzen bedragen 750 euro, 1.125 euro en 1500 euro. Daarnaast zijn er fraaie  grafkelders vanaf 250 euro. Weliswaar gebruikt, maar goed schoongespoten.

De tweedehands grafmonumenten zijn oud en liggen het dichtst bij het kerkje. In het verleden moest je van standing zijn wilde je ‘vooraan’ mogen liggen. De een mooiste plekjes waren voor de rijkste families.  Nu lig je voor bijna niks op de eerste rij.

De plaatselijke bevolking is enthousiast over dit ongebruikelijk idee. Mooie monumenten blijven behouden en dat helpt de authentieke uitstraling van het kerkhof te behouden. Daarnaast speelt ook mee dat oudere bewoners zo de mogelijkheid krijgen om dicht bij hun (groot)ouders te liggen. Meestal vinden ze de oude grafmonumenten ook mooier dan de nieuwe moderne grafstenen.

Toch geven de meeste de voorkeur aan een nieuw ongebruikt modern grafmonument. Maar wellicht dat die over honderd jaar ook gewild zijn als tweedehands object tegen een mooi prijsje.

Memorabel bijzondere afscheidsmonumenten

Memorabel ontwerpt eigentijdse en stijlvolle grafstenen en grafmonumenten. Bijzondere, grafkunst die in samenspraak met nabestaanden tot stand komt. Kindergrafstenen en babygraven worden met extra aandacht en toewijding gemaakt zodat de unieke en persoonlijke monumenten aansluiten op bij de wensen van de nabestaanden. Benieuwd naar de mogelijkheden van eigentijdse materialen als RVS, inox cortenstaal of glas in een grafmonument? Bekijk de website of maak direct een afspraak.

Bel 0320-218676 of stuur een e-mail naar info@memorabel.nl. Ik luister aandachtig en met respect zodat ik uw wensen zorgvuldig kan vertalen naar bijzondere en persoonlijke gedenktekens.

News Reporter